Over ons
Het is onze missie om een community te bieden voor jongvolwassenen, die een dierbare zijn verloren, om herkenning, steun en vriendschap te vinden bij elkaar op een laagdrempelige manier. Zo helpen wij rouw bespreekbaar te maken en de mentale weerbaarheid van jongvolwassenen te versterken.
Rouw kan vaak als eenzaam worden ervaren, zeker op jongere leeftijd. Het idee achter het Rouwcafé is om een toegankelijk platform te bieden voor mensen in de 20 en 30 die een dierbare zijn verloren om mensen in een vergelijkbare situatie te ontmoeten op een informele manier. Er hoeft zeker niet alleen over rouw gepraat te worden en het is vaak ook juist gewoon heel gezellig, maar het gegeven dat je onder mensen bent die de onvoorspelbaarheid van emoties herkennen is een verbindende factor.
Onze kernwaarden
Verbinding
Samen sta je sterk. Wij brengen mensen met elkaar in verbinding.
Eigenzinnig
Focus op je eigen pad. Wij durven het nét even anders te doen.
Veerkracht
Je kunt meer dan je denkt. Wij zetten mensen in hun eigen kracht.
Humor
Humor verbindt. Wij gebruiken het om leven en rouw te verlichten.
Transparantie
Rouw hoort erbij en dat is oké. Wij zijn open in alles wat we doen.
Onze reis tot nu
Het oorspronkelijke idee, wat later uitgroeide tot het Rouwcafé, kwam vanuit Femke en Rosalie, twee oud-deelnemers van dezelfde Lotgenotengroep, een activiteit georganiseerd door Humanitas. Hierin gaan mensen die een dierbare hebben verloren op een gestructureerde manier met elkaar in gesprek met als doel een handvat te kunnen bieden voor het rouwproces.
Na afloop van het traject hadden beiden behoefte om met elkaar en anderen in gesprek te blijven. Niet alleen om over verdriet te praten, maar ook om mooie herinneringen op te halen en positieve verhalen te delen. Via Humanitas kwamen zij in aanraking met oud deelneemster Chaja en vrijwilliger Cyril. Met als verbindende factor het verlies van een ouder gingen de vier om tafel. Het idee voor het Rouwcafé was geboren.
De eerste bijeenkomsten waren kleinschalig en intiem, mogelijk gemaakt door de steun van Humanitas, die hun locatie beschikbaar stelde. In april 2023 werd een aanvraag ingediend bij het European Solidarity Corps, een initiatief van de Europese Commissie, met de ambitie om ons concept verder uit te bouwen en zelfstandiger te opereren. Deze werd medio 2023 toegekend.
Begin 2024 steeg het aantal aanmeldingen voor Rouwcafé Meetup explosief door aandacht in verschillende media, met als grootste oorzaak een twee pagina's tellend artikel in het Parool. Om in de groeiende vraag te kunnen voorzien hebben Femke en Cyril de stap gezet om Rouwcafé Meetup officieel als stichting te registreren. Stichting Rouwcafé Meetup is opgericht in maart 2024.