top of page

Veelgestelde vragen

Jij vraagt. Wij antwoorden.

Wat is het Rouwcafé?

Het Rouwcafé is een community voor 20'ers en 30'ers in omgeving Amsterdam die iemand zijn verloren. 
We komen maandelijks bij elkaar om samen een hapje te eten, naar een voorstelling te gaan, of bijvoorbeeld een workshop te doen. Deze maandelijkse bijeenkomsten bieden een gevarieerde mix van activiteiten, zoals samen eten, naar voorstellingen gaan of workshops bijwonen. Naast het delen van emoties rond verlies, creëert het café een ondersteunende omgeving waar gezelligheid en begrip centraal staan. Het doel is om samen steun te vinden na het verlies van een dierbare en verbinding te leggen met anderen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden. Het mag over rouw gaan, maar het hoeft niet!

Waarom een rouwcafé in Amsterdam (zijn er ook andere locaties)?

Het Rouwcafé in Amsterdam is ontstaan vanuit de ervaringen van deelnemers van de lotgenotengroep bij Humanitas te Amsterdam. Aangezien wij zelf in de regio Amsterdam wonen, werd het café hier gevestigd. Momenteel beschikken wij niet over locaties in andere delen van het land. In de toekomst hebben wij wel plannen om verder uit te breiden!

Wie kan deelnemen aan het Rouwcafé? 

Het Rouwcafé is bedoeld voor twintigers en dertigers die een dierbare hebben verloren. Of het verlies nu recent is of enige tijd geleden plaatsvond, iedereen die behoefte heeft aan steun, begrip en verbinding is van harte welkom op onze maandelijkse bijeenkomsten. Wel doen wij van tevoren een intake om te bepalen of het café voor jou de juiste match is. Het café biedt geen professionele en/of gestructureerde hulp. Het idee is door jongeren, en voor jongeren.

Hoe kan ik deelnemen aan een bijeenkomst?

Je kunt je aanmelden via de Google Form via de knop hiernaast.
Wij zullen vervolgens contact met je opnemen om voor een intakegesprek. Daarna kan je worden toegevoegd aan onze Whatsappgroep om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes en updates over de bijeenkomsten. Om de veiligheid van onze deelnemers en de sfeer in het café te waarborgen, vragen wij je om niet zonder een aanmelding en intakegesprek langs te komen bij het Rouwcafé.

Zijn er kosten verbonden aan deelname?

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan het Rouwcafé. Bij uitzondering, als wij een specifieke activiteit ondernemen zoals naar een voorstelling gaan, vragen wij om een bijdrage. In dat geval laten wij dit ruim van tevoren weten.

Wat kan ik verwachten tijdens een bijeenkomst?

Je kunt het Rouwcafé beschouwen als een alledaags café waar twintigers en dertigers  samen komen. We zorgen voor iets te eten en te drinken, en bieden af en toe workshops, spelletjes of activiteiten buiten de deur aan. Echter heeft iedereen in het Rouwcafé een gemene deler: verlies. Er mag over gesproken worden, maar er mag ook juist gelachen worden en over alledaagse onderwerpen gesproken worden. We zitten niet in een kring bij elkaar in stilte. We verbreken graag het grauwe stigma wat om rouw heen hangt. Het doel is om een platform te creëren waar gelijkgestemden (lotgenoten) elkaar kunnen vinden. 


Tijdens een bijeenkomst vormen zich vaak op natuurlijke wijze verschillende groepjes van gelijkgestemden. Sommigen delen graag hun ervaringen over bijvoorbeeld het ziekbed of de uitvaart van hun dierbaren, anderen hebben het over alledaagse dingen zoals sport en werk en laten af en toe iets los over hun dierbare. Je kunt zelf bepalen bij welk gesprek je aansluit, wat je deelt, en wanneer je behoefte hebt aan iets meer diepgang of juist een luchtiger gesprek. Voor een sfeerimpressie kun je een kijkje nemen op onze Instagram pagina @rouwcafe.meetup
.

Zijn de bijeenkomsten verplicht?

Nee, de bijeenkomsten zijn niet verplicht. Het doel van het Rouwcafé is om een platform te bieden aan lotgenoten. Je mag iedere maand aansluiten, maar je mag ook iedere drie maanden langs komen. Rouw is complex en vergt aandacht en geduld. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je de rouw bewust opzoekt bij een bezoek aan onze bijeenkomsten. Je hebt kans dat de rouwgevoelens de dagen erna meer op zullen spelen, dus houd hier rekening mee.

Zijn er experts/psychologen aanwezig? (disclaimer)

Het Rouwcafé is een informeel platform dat tot stand is gekomen vanuit gedeelde ervaringen, maar wij zijn geen professionele zorgverleners. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor het delen van ervaringen, het bieden van steun en het bevorderen van verbinding. Wij raden ten zeerste aan om voor medische, psychologische of juridische hulp altijd een gekwalificeerde professional te raadplegen. De informatie verstrekt tijdens Rouwcafé-bijeenkomsten is geen vervanging voor professioneel advies en begeleiding. Indien nodig, zoek altijd de juiste professionele hulp voor jouw specifieke situatie.

 

Huisarts: Voor medische of psychologische hulp kun je terecht bij je huisarts / Praktijkondersteuner GGZ.

Zelfmoordpreventie 113: In gevallen van ernstige emotionele nood of crisis, raden wij ten zeerste aan onmiddellijk contact op te nemen met professionals. Als jij of iemand die je kent worstelt met suïcidale gedachten, neem dan direct contact op met 113 Zelfmoordpreventie via telefoonnummer 113 of 0800-0113. Zij bieden gespecialiseerde hulp en ondersteuning. Het Rouwcafé moedigt het zoeken naar passende professionele hulp altijd aan bij medische of ernstige emotionele kwesties.

Kan ik ook vrijwilliger worden bij het Rouwcafé?

Als je het Rouwcafé wilt ondersteunen als vrijwilliger, kun je contact met ons opnemen via het contactformulier op deze website (zie knop hiernaast).

Professionals, pers, en sponsoren:

Voor vragen vanuit pers/media, professionals en sponsors kan er een bericht worden gestuurd via ons contactformulier op deze website (zie knop hiernaast).

bottom of page