top of page

Van pizza avond tot bloeiende stichting

Hallo allemaal, 


Wat begon als een spontane pizza avond van een viertal vrijwilligers – Rosalie, Chaja, Femke en Cyril –  is uitgegroeid tot Rouwcafé Meetup: een bloeiende community met momenteel bijna 200 leden. 


Via deze update willen we jullie graag kort meenemen in wat er de afgelopen tijd allemaal is gebeurd, waar we nu staan en hoe we de toekomst zien. 


Onze reis tot nu

Toen we begin 2023 begonnen, waren we ervan overtuigd dat er behoefte was aan een plek zoals Rouwcafé Meetup. Onze eerste bijeenkomsten waren kleinschalig en intiem, mogelijk gemaakt door de steun van Humanitas, die hun locatie beschikbaar stelde. In april van dat jaar vroegen we subsidie aan bij het European Solidarity Corps, een initiatief van de Europese Commissie, met de ambitie om ons concept verder uit te bouwen en zelfstandiger te opereren. Tot onze grote vreugde werd deze subsidie toegekend, waardoor we konden investeren in zaalhuur, catering en speciale activiteiten voor onze meetups.


Inmiddels bestaat de community uit een kleine 200 mensen en mogen we iedere meetup tientallen jongvolwassenen verwelkomen, die verbinding, steun en gezelligheid vinden bij elkaar. Sinds begin 2024 komen we samen in het café van MidWest, een sociale onderneming gevestigd in een oud schoolgebouw in de Baarsjes. Hier kunnen we iedere maand rekenen op een warme ontvangst en heerlijk eten, waardoor we ons hier helemaal thuis voelen. 


Recentelijk hebben we aandacht ontvangen van verschillende media, zoals een uitgebreid artikel in het Parool, een interview op Radio 1 en vermeldingen in diverse magazines. Deze erkenning en onze groei bevestigen de evidente behoefte onder jongvolwassenen aan een concept als Rouwcafé Meetup. 


Deze media-aandacht heeft onze groei in een stroomversnelling gebracht, wat leidde tot een explosieve toename van het aantal aanmeldingen. Hierdoor ontstonden er wachtrijen, en we willen iedereen dan ook bedanken voor hun geduld. Als klein team van mensen die naast deze inspanningen ook fulltime werken en studeren, was het een uitdaging om alles in goede banen te leiden. Achter de schermen zijn we druk bezig om onze organisatie toekomstbestendig te maken.
Een nieuw hoofdstuk: Stichting Rouwcafé Meetup

Na ruim een jaar vol meetups en nog meer mooie spontane connecties tussen lotgenoten, hebben wij besloten om deze bijzondere ontmoetingen een duurzaam karakter te geven.


Daarom hebben wij, Femke en Cyril, in maart 2024 Rouwcafé Meetup formeel opgericht als een stichting, met als doel onze activiteiten te professionaliseren en een steviger fundament te bieden voor de toekomst.


Hierin willen we in het bijzonder MHK Notarissen en Houthoff bedanken, die ons kosteloos hebben bijgestaan met de oprichting en juridische ondersteuning.


Onze missie en kernwaarden

Onze kern blijft onveranderd. Rouwcafé Meetup biedt een community voor jongvolwassenen die een dierbare zijn verloren, om herkenning, steun en vriendschap te vinden bij elkaar op een laagdrempelige manier. We zetten ons in om rouw bespreekbaar te maken en de mentale weerbaarheid van jongvolwassenen te versterken.


Om ervoor te zorgen dat we vasthouden aan het karakter hoe mensen ons kennen, hebben we onze kernwaarden op papier gezet. Rouwcafé Meetup staat voor: 


 • Verbinding

  • Samen sta je sterk. Wij brengen mensen met elkaar in verbinding. 

 • Eigenzinnig

  • Focus op je eigen pad. Wij durven het nét even anders te doen.

 • Veerkracht

  • Je kunt meer dan je denkt. Wij zetten mensen in hun eigen kracht.

 • Humor

  • Humor verbindt. Wij gebruiken het om leven en rouw te verlichten.

 • Transparantie

  • Rouw hoort erbij en dat is oké. Wij zijn open in alles wat we doen.


Bouw mee aan onze toekomst

Met de oprichting van onze stichting hebben we een solide basis gelegd om Rouwcafé Meetup naar een hoger niveau te tillen. Als stichting hebben we ambitieuze plannen voor de toekomst. We willen onze activiteiten uitbreiden, meer locaties openen en onze impact vergroten. Hiervoor hebben wij financiële steun nodig.


Naast donaties zijn we actief op zoek naar fondsen en subsidies. We verwelkomen iedereen met ervaring in fondsenwerving of subsidieaanvragen die ons vrijwillig wil ondersteunen in dit proces. Jouw expertise kan van grote waarde zijn.


De financiële middelen zullen we primair inzetten om te investeren in vier gebieden:

 • Zaalhuur en catering: Om onze maandelijkse bijeenkomsten gastvrij en toegankelijk te houden. 

 • Activiteiten: Speciale activiteiten voor de community die helpen om op creatieve en verbindende wijze met het rouwproces om te gaan.

 • Operationele systemen: Voor een efficiënte organisatie en communicatie binnen onze community.

 • Inzet van professionals: Waar nodig zullen we specialisten inhuren om onze vrijwilligers te ondersteunen en onze diensten te professionaliseren.


Elke bijdrage, hoe klein ook, maakt een verschil. Of je nu financieel bijdraagt, je aanmeldt als vrijwilliger, of ons verhaal deelt, je helpt ons om een community te bouwen waar jongvolwassenen niet alleen zijn in hun rouwproces.


Bedankt voor je betrokkenheid en steun.


Warme groet,


Femke en Cyril


Oprichters Stichting Rouwcafé Meetup


Femke Uithol en Cyril Schouten tekenen papieren Stichting Rouwcafé Meetup76 weergaven

Comments


bottom of page